Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

Kisah Nabi Ismail dan Berbagai Mukjizatnya

Begitu banyak cerita yang menggambarkan wujud para Nabi yang agung dalam Al- Quran. Tetapi terdapat salah satu Nabi yang memiliki keunikan tertentu, ialah Nabi Ismail. Banyak Mukjizat yang diberikan kepadanya. Tetapi masih banyak kalangan Muslimin tidak tau tentang keistimewaan nya.

Hingga dari itu kali ini kita hendak mengulas tentang Nabi Ismail. Mulai dari kelahiran, keNabian, serta pula mukjizat nya. Disini hendak kami rangkum pula cerita beliau secara pendek, supaya kita bersama paham.

Kelahiran Nabi Ismail

Anak Bayi Kecil

Nabi Ismail merupakan putra awal Nabi Ibrahim as. Nabiyullah Ismail lahir di Syam serta ibunya bernama Hajar. Kedatangan Ismail juga betul- betul tidak disangka dikala dia lahir. Dari tafsiran yang galat ini timbul salah kaprah di golongan Bani Israil. Nabi Ismail tidak gampang melatah kerana sifatnya yang terpuji antara lain.

Setelah itu dia Nabi Ismail AS merupakan anak sulung dari pendamping Nabi Ibrahim AS serta istrinya, Siti Hajar. Gelaran Beliau senantiasa dipanggil dalam golongan orang Islam.

Sebaliknya bapaknya ialah Nabi Ibrahim a. s lahir di Babilonia (saat ini Irak). Bapaknya bernama Azar bin Nahur. Babilonia merupakan negara yang kaya. Rakyatnya hidup makmur, namun mereka tidak memahami Allah Swt. Penduduk Babilonia malah menyembah arca. Lucunya, patung-patung itu terbuat oleh mereka sendiri.

Anugrah Lahirnya Nabi Ismail

Siti Hajar Ismail

Disaat itu perkawinan Nabi Ibrahim dengan Siti Sarah tidak kunjung membagikan buah hati di keluarganya. Tetapi kala bersama Hajar, kesimpulannya Nabi Ibrahim mempunyai seseorang anak, ialah Nabi Ismail. Begitulah sedikit cerita yang epik dari wujud bunda Nabi Ismail AS yang bernama Hajar.

Allah sudah mendengar doa serta Pengorbanan Nabi Ibrahim yang besar dalam membesarkan Nabi Ismail as sudah menciptakan mutu anak yang teguh keimanan dalam akhlak kasih sayang serta kelemah lembutan. Dalam Alquran disebutkan Nabi Ibrahim berdoa kepada Allah SWT supaya diberi generasi.

Nabi Ismail ialah Nabi yang mempunyai watak soleh dan hormat yang besar kepada bapaknya sampai dia menerima wanita yang dijodohkan bapaknya. Kemudian Nabi Ismail dekat 1911- 1779 SM merupakan seseorang Nabi dalam keyakinan agama samawi.

Nabi Ismail Bersama Hajar

Hajar merupakan bunda dari Nabi Ismail. Dia tinggal di Amaliq serta berdakwah buat Qabilah Yaman Mekkah. Mereka berpikiran Beliau tidak berhak menyandang putera Nabi Ibrahim lantaran ibunya seseorang budak.

Perihal ini berdampak Ismail kerabat Ishaq tidak ditatap sebelah mata. Cerita Hajar serta beliau berikan pelajaran kepada kita. Allah swt berikan Nabi Ibrahim kedua putra itu kala umurnya telah tua.

Sebaliknya bunda Nabi Ishaq bernama Sarah as. Ketaatannya dapat kita amati dari patuhnya dia terhadap Nabi Ibrahim as yang meninggalkannya bertahun- tahun lamanya.

Usaha Hajar kepada Nabi Ismail

Hingga pada suatu hari dikala Nabi Ibrahim sudah bersama anaknya dia Ibrahim bermimpi kalau dirinya menyembelih putranya ialah Ismail alaihissalam. Hajar senantiasa berpikir positif kalau Allah tentu hendak membantunya. Salah satu yang diceritakan dari para pakar tafsir serta periset sejarah sekumpulan yang tiba awal kali ke wilayah itu serta menciptakan Hajar serta Nabi Ismail kecil merupakan Suku Jurhum yang setelah itu menolong mereka buat survive.

Siapakah Nabi Ismail itu. Berikutnya Nabi Ibrahim berkunjung menemui Hajar serta anaknya buat melenyapkan rasa kangennya kepadanya. Lewat Siti Hajar pula Nabi Ibrahim AS mempunyai buah hati dengan akhlak mulia ialah Nabi Ismail AS. Dari sinilah setelah itu timbul asumsi Hajar ibunda Ismail cuma seseorang budak dari Mesir.

Cerita Nabi Ismail disembelih

Nabi dan Seekor Domba

Dalam sejarah, Nabi Ibrahim diperintah oleh Allah buat menyembelih putranya ialah Nabi Ismail, serta disebabkan ketaatan keduanya. Allah setelah itu menghadiahkan seekor domba yang besar selaku apresiasi atas perbuatan keduanya.

Nabi Ismail merupakan seseorang anak yang taat serta patuh kepada bapaknya Nabi Ibrahim. Simaklah gimana respon dia apabila menerima khabar daripada bapanya tentang mimpi benar daripada ALLAH buat menyembelih dia. Dia senantiasa tenang serta menjajaki apa yang diwahyukan kepada bapaknya. Tetapi tidak membuat keimanan serta ketaatannya luntur sementara itu setan terus menggodanya.

Pada sesuatu malam, Nabi Ibrahim AS bermimpi serta dalam tidurnya baginda sudah diperintahkan oleh Allah SWT buat menyembelih anaknya, Nabi Ismail AS. sebab ada nya mimpi tersebut, Nabi Ibrahim hatinya tidak tenang. Tetapi dia tidak menggugat perintah Allah SWT kepadanya.

Nabi Ibrahim AS berfikiran merupakan lebih baik sekiranya baginda memberitahu dulu anaknya itu. Kesimpulannya, Nabi Ibrahim AS juga berangkat buat menemui anaknya.

Tenang hati seseorang bapak apabila anaknya membagikan jawapan yang sedemikian. Atas kehendak Allah SWT kala hendak disembelih, Allah SWT mengambil alih baginda dengan seekor kibas. Tes untuk kedua- dua beranak ini kesimpulannya berakhir dengan izin Allah SWT.

Kejadian tersebut setelah itu diperingati selaku Hari Raya Aidiladha ataupun Hari Raya Korban oleh segala umat Islam, buat menegaskan mereka tentang Islam yang hakiki yang dibawa serta diamalkan oleh Nabi Ibrahim AS serta Nabi Ismail AS.

Mukjizat Nabi Ismail

Kaligrafi Ismail
From nameArabic.com

Buat suatu hikmah yang belum dikenal serta disadari oleh Nabi Ibrahim Allah s. w. t. mewahyukan kepadanya supaya kemauan serta permintaan Sarah isterinya dipadati serta dijauhkanlah Ismail bersama Hajar ibunya serta Sarah ke sesuatu tempat di mana yang dia hendak tuju serta dimana Ismail puteranya bersama ibunya hendak ditempatkan serta kepada siapa hendak ditinggalkan.

1. Ismail serta ibunya Hajar ditinggalkan di Makkah

Sehabis berminggu- minggu terletak dalam ekspedisi jauh yang memenatkan, tibalah pada kesimpulannya Nabi Ibrahim bersama Ismail serta ibunya di Mekkah kota suci dimana Kabah didirikan serta jadi pujaan manusia dari segala dunia.

Masjidil harom lah menjadi tempat pemberhentian, berhentilah unta Nabi Ibrahim mengakhiri perjalanannya serta disitulah dia meninggalkan Hajar bersama putranya dengan cuma dibekali dengan serantang bekal santapan serta minuman

sebaliknya kondisi sekitarnya tiada tumbuh- tumbuhan, tiada air mengalir, yang nampak cumalah batu serta pasir kering. Alangkah pilu serta cemasnya Hajar kala hendak ditinggalkan oleh Ibrahim seseorang diri bersama dengan anaknya yang masih kecil di tempat yang sepi senyap dari segala- galanya kecuali batu gunung serta pasir.

Dia tidak henti- henti sepanjang dalam ekspedisi kembali meminta kepada Allah proteksi, rahmat serta barakah dan kurniaan rezeki untuk putera serta ibunya yang ditinggalkan di tempat terasing itu.

2. Mata air Zamzam

Sepeninggal Nabi Ibrahim tinggallah Hajar serta putranya di tempat yang terpencil serta sepi itu. Dia wajib menerima nasib yang sudah ditakdirkan oleh Allah atas dirinya dengan kesabaran serta kepercayaan penuh hendak perlindungan- Nya.

Mata air Zamzam yang sehingga saat ini dikira keramat oleh jemaah haji, berdesakan sekelilingnya untuk memperoleh setitik ataupun seteguk air daripadanya serta kerana sejarahnya mata air itu diucap orang” Injakan Jibril”.

Alangkah gembiranya serta lega dada Hajar memandang air yang mancur itu. Lekas dia membasahi bibir puteranya dengan air keramat itu serta lekas pula nampak wajah puteranya fresh kembali, demikian pula wajah sang bunda yang merasa sangat senang dengan datangnya mukjizat.

3. Nabi Ismail Menolong Ibrahim Membangun Kabah

Beliau dibesarkan di Makkah (pekarangan Kabah). Apabila berusia dia berkawin dengan perempuan daripada puak Jurhum. Meski tinggal di Makkah, Ismail kerap didatangi bapanya. Pada satu kala, bapanya menerima wahyu daripada Allah biar membina Kaabah. Masalah itu di informasikan kepada anaknya.

Kala membina Kaabah, Nabi Ibrahim mengatakan kepada anaknya:“ Bawakan batu yang baik kepadaku buat saya letakkan di satu sudut biar dia jadi ciri kepada manusia.” Setelah itu Jibril berikan ilham kepada Ismail biar mencari batu gelap buat diserahkan kepada Nabi Ibrahim.

4. Nabi Ismail Selaku Qurban

Sewaktu Nabi Ismail menggapai umur remajanya Nabi Ibrahim a. s. menemukan mimpi kalau dia wajib menyembelih Ismail puteranya. Sangat amat berat tes yang dialami oleh Nabi Ibrahim. Nabi Ismail yang sangat taat kepada Allah serta bakti kepada orang tuanya. Kala diberitahu oleh bapaknya iktikad kedatangannya kali ini tanpa ragu- ragu serta berfikir panjang. Tetapi sehabis ingin disembelih, Penyembelihannya ditukar dengan seekor Domba.

Kejadian itu menjadi mukjizat dari Allah yang menegaskan kalau perintah pekorbanan Ismail itu cuma sesuatu tes untuk Nabi Ibrahim serta Nabi Ismail hingga sepanjang mana cinta serta taat mereka kepada Allah. Nyatanya keduanya sudah lulus dalam tes yang sangat berat itu. Nabi Ibrahim sudah menampilkan kesetiaan yang tulus dengan pekorbanan puteranya.

Cerita Pendek Keteladanan Nabi Ismail dalam Dakwah Remaja

Sebetulnya untuk siapapun yang memandang dengan mata hati yang jernih, hendak bisa mengambil banyak hikmah dari cerita tersebut, begitu juga para aktivis dakwah yang bergelut di dunia anak muda. Begitu pula para siswa Rohisnya dapat mengambil hikmah dari sudut pandang dakwah anak muda.

Allah swt berfirman dalam AL Qur’ an pesan Ash Shaffat : 100- 109 yang berbunyi

Ayat Nabi Ismail Ibrahim

Dari ayat- ayat di atas bila kita tadabburi hingga terdapat sebagian hikmah yang dapat kita ambil buat revisi serta kemajuan dakwah sekolah ataupun anak muda di masa yang hendak tiba, antara lain:.

1. Permohonan Nabi Ibrahim

Nabi Ibrahim meminta kepada Allah supaya dikaruniai anak yang jadi kalangan orang shalih, begitu juga dalam dakwah sekolah sebaiknya seseorang murabbi/ mentor yang pula memerankan diri selaku seseorang bapak untuk para mentee/ mad’ u berharap kepada Allah supaya nanti para mentee- nya tersebut lewat mentoring/ halaqah yang dipimpinnya jadi pribadi- pribadi yang shalih serta menshalihkan.

2. Bermusyawarah Bersama

Nabi Ibrahim mengajak anaknya buat bermusyawarah saat sebelum memutuskan melaksanakan penyembelihan. Hingga para aktivis dakwah sekolah pula sebaiknya menyesuikan diri buat bermusyawarah dalam tiap kegiatan dakwahnya supaya tiap keputusan yang diambil bisa diterima seluruh pihak serta bisa dipertanggungjawabkan bersama. Pastinya senantiasa dalam kaidah syar’ i serta mengharapkan keridhaan Allah semata.

Allah swt, menguji Nabi Ibrahim dengan metode mempertaruhkan putra tercintanya buat meyakinkan intensitas cinta Nabi Ibrahim kepada Si Owner Cinta. Serta julukan Khalilullah itu memanglah teruji, begitu juga seseorang aktivis dakwah sekolah, tentu Allah hendak menguji kesungguhannya dalam merengkuh ekspedisi dakwahnya, apakah disebabkan kecintaan kepada Allah ataupun sebab berharap selainNya, hingga perhalus jiwa dengan ilmu serta iman, ikhlaskan hati, bersungguh- sungguh dalam‘ amal, berkorban dengan keseluruhan, perkokoh diri dengan taqarrub, bentengi diri dengan kesabaran insya Allah ridha Allah menanti.

Seseorang Ismail muda sanggup mengiringi tes yang Allah bagikan kepada Ayahandanya dengan penuh keimanan serta kedewasaan berlagak, pastinya ini tidak lepas pula dari didikan orangtua yang penuh dengan keimanan serta ketaqwaan. Begitu juga dalam dakwah sekolah buat menciptakan generasi harapan yang mempunyai energi iman serta imun yang kuat, sebaiknya para penyerunya terus menata diri menjadikan individu yang jauh lebih beriman serta bertaqwa. Sehingga nantinya bisa jadi contoh tauladan untuk para binaannya, serta sanggup bersabar atas tiap tes yang Allah bagikan selaku karunia yang hendak mendewasakan perilaku serta sikap dalam berjuang di dakwah sekolah.

Bila kita seluruh baik para penyeru ataupun para siswa muslim yang menjajaki aktivitas Rohis sanggup serta ingin buat menjajaki contoh keteladanan Nabi Ibrahim serta Nabi Ismail. Insya Allah, Allah‘ Azza wa jalla hendak membagikan balasan yang jauh lebih baik atas pengorbanan, intensitas serta keikhlasan yang kita jalani buat berdakwah di jalanNya,. Allah juga hendak mengabadikan jejak kita buat generasi penerus kita di masa- masa yang hendak tiba.

Leave a Reply

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *